Projekt Modrý pes aneb Žijeme bezpečně se svým psem

22.08.2011 15:26

Projekt Modrý pes aneb Žijeme bezpečně se svým psem



V roce 2006 byl v Praze v rámci světového kongresu veterinárních lékařů malých zvířat WSAVA/FECAVA/ ČAVLMZ 2006 představen jedinečný projekt Blue Dog/Modrý pes.

V čem je jedinečný a o jaký projekt se vlastně jedná?

Modrý pes je naučný program určený rodinám se psy a dětmi předškolního věku, vytvořený ve spolupráci veterinárních lékařů, pediatrů, specialistů na poruchy chování zvířat, dětských psychologů, učitelů a členů Art Academy Ghent. Vychází z faktu, že nejvíce poranění psem vzniká v domácnostech, tedy jejich vlastním, důvěrně známým psem a nejčastěji jsou postiženy obličejové partie dětí předškolního věku.

Často zaznamenáváme v médiích množství odstrašujících zpráv o různých poraněních psem, provázených hrůznou obrazovou dokumentací. Jejich výsledkem jsou snahy o omezení chovu některých plemen, vzniku nesmyslných městských vyhlášek apod. Tento program ale přichází se zcela obráceným postojem. The Blue Dog je interaktivní počítačový program, který naučí nebo alespoň vysvětlí pomocí modelových situací právě dětem předškolního věku bezpečný vztah k jejich psím mazlíčkům a dává návod, jak číst z jejich mimiky, chování. Motto projektu „žijeme bezpečně se svým psem“ tak přesně vyjadřuje jeho cíl, tedy rozpoznat potenciální riziko a minimalizovat možné nebezpečí či zranění.



               



Autorská práva projektu vlastní Nadace Modrého psa (The Blue Dogs Trust), což je nezisková charitativní organizace registrovaná ve Spojeném království, jejímž úkolem a cílem je prosazovat vzdělávání dětí ve vztahu ke psům prostřednictvím financovaného výzkumu. Výhradní autorské zastoupení pro Českou republiku vlastní Česká asociace veterinárních lékařů malých zvířat.

ČAVLMZ se také podařilo získat sponzory pro tento projekt a výhradním sponzorem se stal Intervet-Schering Plough a spolupracujeme i s Ústřední komisí na ochranu zvířat Ministerstva zemědělství ČR. Díky sponzorům tak máme nyní připravenu českou verzi programu, tedy interaktivní CD a brožuru, návod pro rodiče.

A jakou roli v projektu má veterinární lékař? Podle zkušeností z dalších dvaceti zemí, kde projekt je již funkční, je veterinární lékař, případně recepční na klinikách hlavním distributorem CD a manuálu. Když se dostaví na prohlídku psa rodiče s dítětem, není nic snazšího, než jim krátce vysvětlit smysl projektu a předat výukové CD.

Abychom vysvětlili, jak projekt Modrý pes funguje, připravujeme na říjnovou výroční konferenci ČAVLMZ pro veterinární veřejnost informativní seminář s navazující tiskovou konferencí pro média. Ve vystavovatelských prostorách kongresového centra Aldis se také budete moci seznámit s výukovým programem a sledovat, jak jej používají malé děti, na místě bude také možno CD s rodičovskou příručkou získat. Také na sněmu Komory veterinárních lékařů České republiky vám tuto informaci nabídneme. Ti z vás, kteří se chtějí dozvědět o projektu více, mohou navštívit webové stránky nadace www.thebluedog.org nebo českou verzi na stránkách ČAVLMZ www.cavlmz.cz či KVL www.vetkom.cz.

Věříme, že Vás projekt osloví a že se společně pokusíme přispět k osvětě chovatelské veřejnosti a ovlivnit tak hrozivé statistiky.

MVDr. Jiří Beránek, prezident ČAVLMZ
Pavla Kněžourová, koordinátorka projektu

www.modry-pes.cz

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.